Geef hielspoor geen kans! Doe de hielspoor-check.

Als Orthopedisch manueel fysiotherapeut wordt mij vaak gevraagd wat kan ik tegen hielspoor doen en hoe kan ik het voorkomen. De oplossing is niet zo eenvoudig, Hielspoor is een complexe klacht met vele oorzaken. Lichaamsgewicht, stand van de voeten ( holvoet/ platvoet), alsmede de spierconditie rondom de enkel, voet en onderbeen zijn meestal de belangrijkste oorzaken waardoor de pees aanhechting op de enkel overbelast wordt. Doe eerst dus altijd de hielspoor check.

Op de eerste plaats is het van groot belang om er zeker van te zijn dat het om een hielspoor gaat.

Er zijn 2 soorten hielsporen:


De locatie is bepalend welk type hielspoor het is:
Ad 1. De klassieke hielspoor is een felle stekende pijn midden of net naast het midden onder de hiel
Ad 2. De peesplaat hielspoor is een pijnpunt in het verloop van de peesplaat onder de voet dicht bij de hiel.. Beide ontstaan altijd door overbelasting of plotselinge of langdurige druk op het pijnpunt.

Voel dus bij uzelf gedurende de hielspoor check waar het pijnpunt gelokaliseerd is. 

Therapie en oplossing:

Rust is de oplossing voor hielspoor. Het is dus zaak om het pijnpunt (hielspoor), zoveel mogelijk te ontlasten. Dekos heeft in samenwerking met medische specialisten gelmassage zolen ontwikkeld. Deze zolen werken net als een waterbed maar dan onder de voeten. Ze verdelen de druk onder de voeten waardoor de hielspoor voldoende rust krijgt. Doordat de gel tijdens het lopen door de tunneltjes van de zool golft geven ze een fijne massage activiteit onder de voeten. Voor zowel de klassieke hielspoor als de peesplaat hielspoor is dit een weldaad, zodat lopen en staan weer een genot wordt!