Voorkomen van Rugpijn (preventie) bv. bij zwaar werk

De spieren in de onderrug hebben een belangrijke functie voor een goede lichaamshouding, maar helpen ook het gewicht te torsen van alles wat we tillen en dragen. Die dubbelfunctie maakt de rugspieren kwetsbaar voor alles wat zwaar is, alle activiteiten die te lang in één houding worden verricht, of juist plotseling plaatsvinden. Dekos heeft de beste brace op dit moment, ontworpen door medische specialisten. 

 

Lees verder 

Overbelasting zoals spit of lumbago is een vorm van lage rugpijn. Pijn in de lage rug komt veel voor. Maar liefst 85% van de bevolking zal tenminste één keer in het leven lage rugpijn krijgen.Vaak gedurende de dag tijdens zwaar lichamelijk werk. Problemen in de lage rug kunnen zich op verschillende manieren uiten. Veel mensen klagen over een zeurende pijn of een stijve rug, maar de pijn kan ook gevoeld worden als een zenuwpijn (bijv. uitstralend naar de benen). Een relatief onschuldige rugpijn met uitstraling in 1 been ( meestal tot de knie), noemen we Ischias. Wanneer  je weet dat je een zwakke rug hebt of wanneer het werk heel zwaar is, is het ideaal om gedurende deze momenten een rugband te gebruiken ter bescherming van de rug. (zoals een gewichtheffer alleen zijn beschermende band gebruikt tijdens de omhoogdruk actie). Dekos heeft met een team van medische specialisten de Mega onderrugbrace ontwikkeld. Deze mega onderrugbrace en/of bekkenband is een 2 in 1 stugge maar toch elastische band. De basis brace bestaat uit een stugge elastische band welke verstevigd kan worden met een “ leren insteek”  en een extra verstevigingsband die aan de bovenzijde van de basisband middels klittenband kan worden vastgezet. De diverse delen van deze mega onderrugbrace zijn naar wens te gebruiken en instelbaar.

Oorzaken van lage rugpijn of bekkenpijn zijn te verdelen in geleidelijke en plotseling oorzaken. Geleidelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Een verkeerde houding bv. bij lang staan 
  • Verkeerde of eenzijdige (over)belasting (zoals een zware tas over één schouder of te zwaar tillen).
  • De natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek (ook wel artrose, slijtage).
  • Spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou, vocht enzovoort.

Een plotselinge oorzaak kan bijvoorbeeld zijn:

  • Een verkeerde beweging of verdraaiing, zoals bijvoorbeeld met vegen of spitten, een buk-draaibeweging (bijvoorbeeld door iets uit de kofferbak te tillen). De meeste rugklachten gaan met rust over. In dit geval is een goede rugbrace ideaal voor een snelle genezing. Vaak kan men door het gebruik van een goede rugbrace doorgaan met de werkzaamheden. In sommige gevallen is behandeling door een manueel therapeut noodzakelijk. Dekos levert de beste rugbrace (dubbele band!) voor de goedkoopste prijs in nederland