Hallux Rigidus(verstijfde), Arhrose(slijtage) v/d grote teen

Een hallux rigidus oftewel arhrose van de grote teen is een verstijving van de grote teen als gevolg van slijtage. Meestal staat de teen rechtuit en is de functie van de grote teen beperkt. De functie van de grote teen is belangrijk tijdens het lopen. De afzet wordt voor een deel door de grote teen verricht. Daarom is de grote teen ook extra gevoelig voor slijtage; dit gewricht vangt de grootste druk op tijdens het lopen.De belangrijkste oorzaak is de leeftijd die een rol speelt in de ontwikkeling van deze aandoening. Andere oorzaken zijn: jicht, reuma, een eerder doorgemaakte botbreuk of een langer bestaande standsafwijking van de grote teen (hallux valgus).

Lees verder 

Omdat het gewricht bij hallux rigidus niet meer goed kan buigen (omhoog bewegen), kan krachtig afzetten pijnlijk zijn. Soms zelfs gewoon lopen. Vaak treedt hallux rigidus pas op na het vijftigste levensjaar, maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Dan ligt er vaak een sportblessure aan ten grondslag.

Personen met een hallux rigidus zijn het meest gebaat met een zachte zool die voldoende ondersteuning en correctie biedt. De medisch diabetische zool is een speciale zool, ontwikkeld door medische specialisten en wordt gezien als de beste medische zool op dit moment.