Slijtage (arthrose) van de nek

Slijtage van de nek wordt ook wel cervicale artrose,  cervicale degeneratie en osteoartritis (ontsteking tussen de halswervels). Hierbij kunnen tussenwervelschijven dunner worden, kan het kraakbeen afnemen en kunnen er botachtige uitsteeksels gevormd worden (osteofyten). Wanneer de tussenwervelschijven dunner worden, kan het zijn dat twee wervels over elkaar gaan schuren tijdens het bewegen. Dit kan pijnklachten veroorzaken. Deze pijnklachten kunnen op den duur weer zorgen voor een verhoogde spierspanning in de nek. Het orthopedisch kussen van Dekos (ontwikkeld en getest door medische specialisten), biedt in verreweg de meeste gevallen uitkomst!

Lees verder 

Door de pijn en de verhoogde spierspanning kan men de nek vaak niet goed meer bewegen. Bij slijtage kunnen de symptomen erg variëren afhankelijk van de mate van slijtage. Aanvankelijk zal iemand weinig klachten ervaren, maar naarmate de slijtage toeneemt, zal men pijn en stijfheid inde nek ervaren. Afhankelijk van de mate van de slijtage kan men de nek minder goed en minder ver bewegen. Door de slijtage kan er ook verhoogde druk op de zenuwen ontstaan, waardoor men tintelingen, krachtsverlies en uitstralende pijn in de schouders, armen en handen kan ontwikkelen. 

Slijtage is helaas niet te verhelpen. Wel kan men de gevolgen zo veel mogelijk beperken en verergering van slijtage voorkomen. Wanneer men al sprake is van slijtage is het belangrijk destabiliteit, spierconditie en beweeglijkheid zo optimaal mogelijk te houden. Dit kan men doen door een optimale lichaamshouding te creëren, oefeningen te doen voor mobiliteit en stabiliteit en zoveel mogelijk af te wisselen in houdingen en bewegingen in het dagelijks leven. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Waarom een orthopedisch nekkussen?
De meeste slaapkussens zijn slap en ondersteunen de hals onvoldoende.  Al snel ontstaat een zeer slechte slaaphouding.  D.w.z. dat structuren aan de achterzijde van de nek worden opgerekt!  De meeste “orthopedische” slaapkussens geven de hals wel voldoende ondersteuning, echter door de te harde of te hoge nekrol knikt het hoofd te ver achterover.
Met als gevolg dat de structuren aan de achterzijde van de nek worden bekneld, zoals gewrichten, zenuwbanen etc.
In beide gevallen kan deze hoofdpijn, ochtendstijfheid en/of pijnen veroorzaken uitstralend naar de schouders/armen.