Nekhernia

Een nekhernia is een andere benaming voor Hernia Nuclei Pulposi van de nek, cervicale discus hernia en cervicale discus uitstulping. Het is een scheur in de tussenwervelschijf waardoor een gelei achtige substantie naar buiten puilt. De nabij gelegen zenuw wordt hierdoor beknelt en geeft een vervelende pijn meestal in 1 arm. Het orthopedisch slaapkussen van Dekos (ontwikkeld door medische specialisten), geeft in heel veel gevallen snel verlichting. Door de neutrale positie van de nek wordt de hernia gestimuleerd om weer terug naar binnen "gezogen" te worden. Dit kan in die gevallen wanneer de hernia nog niet zolang bestaat.

Lees verder 

Tussen de nekwervels bevinden zich tussenwervelschijven(disci). Deze dempen de schokken op de wervelkolom. De kraakbeenschijven bestaan uit een ring (anulus fibrosus) waarin zich een geleiachtige kern bevindt (nucleus pulposus). Wanneer deze gelei naar buiten komt via een scheur/breuk van de anulus die daaromheen ligt en druk op een nabijgelegen zenuw veroorzaakt, spreekt men van een nekhernia. Dit ziet men bijvoorbeeld bij veroudering van de tussenwervelschijven,bij langdurig in dezelfde houding zitten en bij een eenzijdig bewegingspatroon. Soms is dit de directe oorzaak van de discus bulging, maar ook kan hoesten of niezen bij een al beschadigd anulus uiteindelijk de druppel zijn waardoor de nucleus naar buiten treedt. De nekhernia is waarneembaar op een MRI scan. 

Typische symptomen bij een nekhernia zijn: pijn aan één of beide zijden van de nek die vaak gepaard gaat met bewegingsbeperking. Door de zenuwcompressie ervaart men vaak tintelingen of scherpe pijn in de nek, schouders en/of armen. Ook kunnen er hierdoor gevoelsstoornissen optreden en kan men minder kracht krijgen in de armen. Bij een nekhernia is het zo dat de pijn bij druk verhogende activiteiten, zoals hoesten of niezen, vaak toeneemt. Ook lang met het hoofd voorover gebogen houding zitten, zorgt ervoor dat de nucleus van de tussenwervelschijf nog meer tegen de zenuw aan drukt en kan dit zo deklachten verergeren.

Waarom een orthopedisch nekkussen?
De gewone slaapkussens zijn slap en ondersteunen de hals onvoldoende.  Al snel ontstaat een zeer slechte slaaphouding.  D.w.z. dat structuren aan de achterzijde van de nek worden opgerekt!  De meeste “orthopedische” slaapkussens geven de hals wel voldoende ondersteuning, echter door de te harde of te hoge nekrol knikt het hoofd te ver achterover. Met als gevolg dat de structuren aan de achterzijde van de nek worden bekneld, zoals gewrichten, zenuwbanen etc.
In beide gevallen kan deze hoofdpijn, ochtendstijfheid en/of pijnen veroorzaken uitstralend naar de schouders/armen. Het Dekos orthopedisch nekkussen heeft de unieke perfolatex vulling en wordt de druk in de nek gelijkmatig verdeeld, waardoor een zogenaamde ideale 0-lijn stand ontstaat