Whiplash

Een whiplash wordt ook wel een zweepslag van de nek genoemd. Het kan schade aan verschillende structuren in de nek veroorzaken. Een aantal voorbeelden van klachten die direct of later kunnen ontstaan zijn: pijn in de nek (cervicaal syndroom), hoofdpijn ( tension headache), vermoeidheid, concentratieproblemen, pijn in de bovenrug, duizeligheid (vertigo) en een verminderd gezichtsvermogen (visusstoornissen). Een goed ondersteunend en ook comfortabel kussen is van groot belang! Dekos heeft een zeer uitgebalanceerd kussen ontwikkeld in samenwerking met medische specialisten  

 

Lees verder 

Een whiplash wordt ook wel een versnelling­‐en vertragingsletsel van de nek genoemd. Voorbeelden waarbij men dit letsel kan oplopen is tijdens een kopstaart botsing met de auto of botsing met een tegenstander tijdens een sportwedstrijd. De nek klapt naar achteren en naar voren en wordt snel uit elkaar gerekt en in elkaar gedrukt (compressie). Dit kan schade aan verschillende structuren in de nek veroorzaken. Men kan direct klachten ervaren, maar kan ook pas dagen of weken later optreden. Klachten die men hierbij kan ervaren, zijn: pijn in de nek, hoofdpijn, verminderde beweeglijkheid van de nek, vermoeidheid, concentratieproblemen, pijn in de bovenrug, duizeligheid en een verminderd gezichtsvermogen. Ook kan men tintelingen of uitstralende pijn in schouders, armen en handen ervaren. De pijn in de nek kan scherp of dof aanvoelen. Zowel beweging als lang in eenzelfde houding zitten, kunnen de pijnklachten verergeren.

Waarom een orthopedisch nekkussen?
De meeste slaapkussens zijn slap en ondersteunen de hals onvoldoende.  Al snel ontstaat een zeer slechte slaaphouding.  D.w.z. dat structuren aan de achterzijde van de nek worden opgerekt!  De meeste “orthopedische” slaapkussens geven de hals wel voldoende ondersteuning, echter door de te harde of te hoge nekrol knikt het hoofd te ver achterover.
Met als gevolg dat de structuren aan de achterzijde van de nek worden bekneld, zoals gewrichten, zenuwbanen etc.
In beide gevallen kan deze hoofdpijn, ochtendstijfheid en/of pijnen veroorzaken uitstralend naar de schouders/armen.