Nieuwste medische en wetenschappelijke informatie over hielspoor

Hevige, aanhoudende pijn onder de hiel wordt veelal aangeduid met het begrip hielspoor. Deze benaming wordt beter begrepen dan de werkelijke naam: ‘Fásciïtis Plantaris’. De pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad op de aanhechting van het hielbeen. Hielspoor of pijn onder de hiel (fascitis plantaris) is in veel landen een groot en veel beschreven probleem. Er zijn veel oorzaken aan te wijzen voor deze klacht. Meestal is er sprake van overbelasting. Kortstondige overbelasting door bijvoorbeeld een te harde landing op de hiel of een langdurige overbelasting door bijvoorbeeld een grote afstand te wandelen of hardlopen. Het zal duidelijk zijn dat het lichaamsgewicht hierbij een belangrijke rol speelt.

Hielspoor behandeling symptomen

De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een nauwkeurig aan te duiden felle pijn onder de hiel.

Hielspoorpijn verminderen

Vaak openbaart hielspoor zich korte tijd nadat met sporten is begonnen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Ook een staand beroep soms in combinatie met een te zwaar lichaamsgewicht kan hielspoor veroorzaken. Rust is een goede remedie maar in de praktijk moeilijk uitvoerbaar. Bij het tegengaan van hielspoor of andere locale pijnpunten is het belangrijk om gebruik te maken van goede schoenen en schoenen die beschikken net zoals de originele gelzolen over gelgevulde zolen.

Hielspoor ontstaan

Recent stond er in een vooraanstaand wetenschappelijk medisch tijdschrift "infysio" een nieuwe theorie omtrent hielspoor en het ontstaan hiervan. De vetkamers onder de hiel vormen de bescherming van de onderliggende structuren. Door tijdelijke of permanente beschadiging van deze vetkamers komt er meer druk op de pees aanhechting van de Fascia plantaris (voetpees plaat). In verreweg de meeste gevallen van hielspoor betreft het een niet bacteriele ontsteking van deze aanhechtingsplaats op het hielbeen. Soms is het proces al dermate gevorderd dat het bot beschadigd is. Dit is goed te zien op een normale röntgenfoto. Je ziet een lichte aangroei van kraakbeen ter hoogte van de aanhechtingsplaats van de peesplaat op het hielbeen. Vetkamerwanden zijn opgebouwd uit elastisch bindweefsel en deze elastische eigenschappen gaan bijvoorbeeld bij suikerziekte (diabetes) verloren. Eeltvorming kan de druk op de vetkamers aanzienlijk verhogen. Aderverkalking leidt tot een verminderde doorbloeding van de vetkamers. Overbelasting van de voeten kan komen door standsafwijkingen van de voeten (platvoeten, holvoeten, korte kuitspieren), maar ook obesitas (overgewicht) en systeemziektes zoals reuma. Ook na een ongeval van de voeten kunnen er littekens ontstaan die schade aan de vetkamers kunnen geven. Bij weefselbeschadiging van de vetkamers onder de hiel ontstaat een ontstekingsproces dat zorgt voor een verlaging van de pijndrempel. De voetzolen bevatten zo’n 27.000 pijn zenuwuiteinden! De voet wordt dus overgevoelig. Bovendien worden we met z’n allen zwaarder en ouder en komen systeemziektes zoals diabetes en reuma meer voor dan ooit. Afwijkingen aan de vetkamers zijn dus bijna altijd de oorzaak van meerdere factoren. Een operatie die de vet(kamer)structuur herstelt is niet mogelijk De functie van de verloren gegane vet moet overgenomen worden door de slimme inzet van drukverdelende technieken in volcontact zolen en afwikkelcompensatie met polyfasische afwikkeling. Gel gevulde zolen werken als een echt waterbed en zijn dus met name zeer geschikt! De patiënt kan daarmee met aanzienlijk minder pijn of zelfs weer pijnvrij lopen. (een literatuurlijst van bovenstaand is op te vragen bij de redactie info@pijnplatform).

Hielspoor oplossingen

Bij onze Gelmassage inlegzolen wordt de druk net als bij een waterbed gelijkmatig onder de voeten verdeeld, hetgeen pijnlijke drukpunten tegengaat. Vrij stromende gelkussentjes masseren uw voeten bij elke stap en stimuleren hierdoor de bloeddoorstroming. Als u loopt zal de vloeibare gel van achteren naar voren golven door de speciaal gevormde tunneltjes in de zool. Deze zijn ontwikkeld om druk van uw voet op te vangen en het gewicht van het lichaam onder de gevoelige hiel te doen afnemen.
De zeer dunne zolen (2 mm) zijn gevuld met het absoluut onschadelijke USP-glycerine gel.

Het grote voordeel van gelgevulde massage zolen  ten opzichte van bijvoorbeeld watergevulde zolen is dat gelgevulde zolen niet uitdrogen. Dat wil zeggen dat de werking voor een zeer lange periode gegarandeerd is. Wij geven dan ook garantie op onze gelgevulde massage zolen. En wij garanderen de laagste prijs!

Lees verder 

Oplossingen geselecteerd door onze therapeut

Bekijk in onderstaand overzicht welk product het beste bij uw situatie past.
Wilt u toch eerst ons advies, neem dan gerust contact op!