Achillespees- en Kuit blessures (bv. irritatie, ontsteking, scheur danwel zweepslag)

Bij een archillespees ontsteking treden klachten geleidelijk aan op. In het begin zijn er alleen pijnklachten (drukpijn en een stijf en/of een licht zeurend pijngevoel). Deze klachten verdwijnen tijdens de warming-up, maar zullen na afloop van het lopen weer terugkeren. Uiteindelijk worden de pijnklachten zo erg dat lopen onmogelijk wordt en is er zelfs sprake van een constante pijn. Soms gaat een achillespeesontsteking gepaard met zwelling van de pees en roodheid en met een schrapend geluid bij het aanraken van de pees of bij het bewegen van de voet. Vaak heeft men last van ochtendstijfheid in de pees. Een spierscheur ontstaat plotseling. Een hevige pijnscheut alsof er een tennisbal op de kuitspier geworpen wordt (zweepslag).

Lees verder 

Oorzaak van achillespees ontsteking of zweepslag in kuit

De oorzaak van sportblessures in de archillespees of kuitspier (zweepslag)  is bijna altijd overbelasting. De problemen kunnen verschillen van een irritatie of een ontsteking tot een pees of spier scheur (deels of helemaal gescheurt ). Dit kan komen door:

Verkeerde stand van de voeten 

  • Te veel naar binnen zwikken van de hiel (over-pronatie)
  • Platvoet (slechte ondersteuning van de binnen voetboog) 
  • Doorzakken van de voorvoetboog

Overbelasting van achillespees of kuitspier  

  • Te vaak en te lang op een harde ondergrond lopen 
  • Plotselinge stevige intensivering van de training
  • Te veel gesprongen/springen
  • Te veel heuvel op gelopen
  • Eenzijdige training
  • (Over)gewicht

Door overbelasting van de onderbeenspieren zwellen deze van binnen op zodat het pijn gaat doen (verrekking of ontsteking). In ernstige gevallen kan er een scheur optreden in de kuitspier of achillespees.

Oplossing voor zweepslag of achillespees ontsteking / spierscheur

Bij een blessure maar zeker bij een spierscheur in de kuit (zweepslag) of in de achillespees is het noodzaak om rek in de kuitspier of achillespees te voorkomen. Door rust in te brengen kan de blessure genezen. Een eenvoudige en doeltreffende manier is door een hakverhoging.

Wanneer er sprake is van een verkeerde stand van de voeten danheeft Dekos de beste zolen voor achillespees en/of kuit blessure op dit moment voor de beste prijs!


Oplossingen geselecteerd door onze therapeut

Bekijk in onderstaand overzicht welk product het beste bij uw situatie past.
Wilt u toch eerst ons advies, neem dan gerust contact op!