Verkeerde (lig)houding

Het houdingssyndroom (ook wel posturaal syndroom genoemd) is een syndroom waarbij iemand nek en/of rugklachten ervaart door een verkeerde "lighouding"  tijdens en na het slapen. Dit worden dus ook wel houdings gerelateerde nekklachten genoemd. Hierbij worden met name de spieren, gewrichten en zenuwen aan de achterkant of zijkant van de nek zwaar belast en kunnen er pijnklachten optreden. Het orthopeisch slaapkussen van Dekos (ontwikkeld en getest door medische specialisten) geeft verreweg in de meeste gevallen deels of totale verlichting van de klachten. 

Lees verder 

Typische kenmerken van een houdingssyndroom is dat de nekklachten alleen aanwezig zijn:

- S'ochtends na het ontwaken door een slechte lighouding of snachts wakker worden door een slechte lighouding.

Bij een langdurig houdingssyndroom kunnen 1 of meerdere gevolgen zijn:

- Spierknopen (triggerpoints), stijve en verkorte spieren van de nek, - Stijf en beurs gevoel in de nek, soms pijn aan 1 of beide zijden, - Zwaar gevoel in de nek en/of hoofd, - Uitstralende pijn naar het hoofd (hoofdpijn), - uitstralende pijn naar bovenrug, schouders, armen en handen,- bewegingsbeperkingen van de nek, - krachtsverlies of tintelingen in de armen, - duizeligheid en soms gezichtsveld/oog problemen

Waarom een orthopedisch nekkussen?
De meeste slaapkussens zijn slap en ondersteunen de hals onvoldoende.  Al snel ontstaat een zeer slechte slaaphouding.  D.w.z. dat structuren aan de achterzijde van de nek worden opgerekt!  De meeste “orthopedische” slaapkussens geven de hals wel voldoende ondersteuning, echter door de te harde of te hoge nekrol knikt het hoofd te ver achterover.
Met als gevolg dat de structuren aan de achterzijde van de nek worden bekneld, zoals gewrichten, zenuwbanen etc.
In beide gevallen kan deze hoofdpijn, ochtendstijfheid en/of pijnen veroorzaken uitstralend naar de schouders/armen.