Botontkalking (ostheoporose)

Botontkalking of osteoporose is het brozer worden van je botten. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het eerste signaal is meestal een gebroken bot. In de wervelkolom betref het heel vaak een “wervelinzakking”. Ook pijnklachten (zonder direct aanwijsbare oorzaak) kunnen een eerste signaal zijn. Een ingezakte(=gebroken) ruggenwervel hoeft geen directe pijn te geven:  je bent gewoon een stukje kleiner geworden. Maar daardoor is wel de stand van je ruggengraad anders. De nek voelt in zijn geheel kwetsbaar en is pijnlijk.  Het orthopedisch kussen van Dekos (ontwikkeld en getest door medische specialisten), biedt in verreweg de meeste gevallen uitkomst!

Lees verder 

Ostheoporose is een chronische specifieke meestal vrij ernstige aandoening waarbij de oorzaak heel duidelijk aanwijsbaar is op een rontchenfoto. Hierbij kunnen tussenwervelschijven dunner worden, kan het kraakbeen afnemen en kunnen er botachtige uitsteeksels gevormd worden (osteofyten). Er ontstaat versnelde slijtage (arthrose). Wanneer de tussenwervelschijven dunner worden, kan het zijn dat twee wervels over elkaargaan schuren tijdens het bewegen. Dit kan pijnklachten veroorzaken. Deze pijnklachten kunnen op den duur weer zorgen voor een verhoogde spierspanning in de nek. Door de pijn en de verhoogde spierspanning kan men de nek vaak niet goed meer bewegen. 

Bij een langdurig ostheoporose syndroom kunnen 1 of meerdere gevolgen aanwezig zijn:

- Spierknopen (triggerpoints), stijve en verkorte spieren van de nek 

- Stijf en beurs gevoel in de nek, soms pijn aan 1 of beide zijden

- Zwaar gevoel in de nek en/of hoofd

- Uitstralende pijn naar het hoofd (hoofdpijn)

- uitstralende pijn naar bovenrug, schouders, armen en handen

- bewegingsbeperkingen van de nek

- krachtsverlies of tintelingen in de armen

- duizeligheid en soms gezichtsveld/oog problemen

Waarom een orthopedisch nekkussen?
De meeste slaapkussens zijn slap en ondersteunen de hals onvoldoende.  Al snel ontstaat een zeer slechte slaaphouding.  D.w.z. dat structuren aan de achterzijde van de nek worden opgerekt!  De meeste “orthopedische” slaapkussens geven de hals wel voldoende ondersteuning, echter door de te harde of te hoge nekrol knikt het hoofd te ver achterover.
Met als gevolg dat de structuren aan de achterzijde van de nek worden bekneld, zoals gewrichten, zenuwbanen etc.
In beide gevallen kan deze hoofdpijn, ochtendstijfheid en/of pijnen veroorzaken uitstralend naar de schouders/armen. Met het orthopedische nekkussen van Dekos bent u gegarandeerd van een goede neutrale lighouding.