RSI Schouderklachten KANS, (door een voorover gebogen, ingezakte houding)

RSI (Repetitive Strain Injury) schouderklachten is de oude benaming voor KANS, (klachten aan arm, nek of schouder), wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een voorover gebogen, ingezakte houding. Afknelling en irritatie van de slijmbeurs en spierpezen in de schouder, veroorzaken pijnlijk en ontstoken schouderspieren en/of een slijmbeursontsteking. Afknelling vindt plaats bij  een voorover gebogen of ingezakte houdingen doordat er te weining ruimte overblijft voor pezen en zenuwen. Er ontstaat een verlammende, zeurende pijn in de schouder evt. met uitstraling waardoor je steeds minder met je arm en schouder kunt. 

Lees verder 

In aansturing van de Commissie Richtlijnontwikkeling en Wetenschap (CROW), is in 2012 de Multidisciplinaire Richtlijn Aspecifieke KANS (KNGF, 2012) ontwikkeld. Bij KANS gaat het om aan werk of activiteiten gerelateerde pijn, stijfheid, tintelingen en/of dove gevoelens ter hoogte van nek, schouders, bovenrug en/of armen en handen De klachten ontstaan bij KANS door een relatief kleine belasting die vaak (herhalend) en/of lang (statisch) voorkomt. KANS staat in de top van beroepsgebonden aandoeningen. De “Muisarm” ten gevolge van beeldschermwerk is één van de bekendste voorbeelden. Maar ook bijvoorbeeld een tennisarm of een slijmbeursontsteking bij de schouder valt hieronder. KANS kan bij tal van andere werkzaamheden ontstaan, bijvoorbeeld in de agrarische sector, bij musici en bij allerlei vormen van productiewerk.

Bijna alle schouderklachten gaan gepaard met een voorovergebogen houding van de bovenrug en schouders. Deze ingezakte houding  komt de beweeglijkheid van de schouder niet ten goede door inklemming. Het geeft vaak stoornissen in 1 of beide schouders, wervelkolom, rib problemen of doorbloedingsstoornissen. Het is dus zeer belangrijk dat de beweeglijkheid van de bovenrug en schouders optimaal is.  De wervelkolom, ribben en schouders bewegen allen in een harmonieuze combinatie. Bij lang bestaan van een voorovergebogen ingezakte houding, ontstaat er heel vaak een storing in één van deze gewrichten. De Schouder Stretcher is een vernuftig schouder-pulley systeem dat ervoor zorgt dat de bewegelijkheid van de schouder, bovenrug en ribben wordt onderhouden of vergroot. Dit komt ook de ademhaling ten goede. Tevens kunnen er spierversterkende oefeningen mee worden uitgevoerd. De schouderstretcher en de rugrolstretcher zijn beide zeer eenvoudig toe te passen zowel thuis en in de praktijk voor fysiotherapie worden ze toegepast. 


Oplossingen geselecteerd door onze therapeut

Bekijk in onderstaand overzicht welk product het beste bij uw situatie past.
Wilt u toch eerst ons advies, neem dan gerust contact op!