Hernia van de lage rug

Een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) is een ‘scheur’ van een tussenwervelschijf (discus). Vervolgens puilt de kern van de tussenwervelschijf naar buiten, drukt tegen de zenuwwortel en veroorzaakt irritatie. De geïrriteerde zenuw zorgt voor pijn in 1 of soms in 2 benen Dit kenmerkt zich door tinteling, doofheid, krachtsverlies of zenuw pijn naar het been. Vaak is het een combinatie van deze verschillende symptomen. Hernia betekent een uitpuiling. 

Lees verder 

Wat is een Hernia Nuclei Pulposi (hernia van de rug)? Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die drukt tegen de zenuwwortel. 

Hernia symptomen: 

Hernia klachten uiten zich vaak in een lage rugpijn. De intensiteit van deze pijn is heel wisselend: soms voelt u geen pijn, maar er kunnen ook perioden zijn dat de pijn erg hevig is. De pijn is diep gelegen en straalt soms uit naar een of beide benen.

  • Soms kan door de druk op een zenuw deze niet meer goed functioneren. Dit kan tot gevolg hebben dat u door de hernia een doof gevoel of tintelingen krijgt in het verzorgingsgebied van de zenuw.
  • De geïrriteerde zenuw zorgt voor pijn, meestal in 1 been. .Als gevolg van een hernia kan het ook zijn dat spieren niet meer goed functioneren (b.v. een klapvoet) en reflexen uitvallen.

Een plotselinge oorzaak van een Hernia kan zijn:

  • Een verkeerde beweging of verdraaiing, zoals bijvoorbeeld met vegen of spitten, een buk-draaibeweging (bijvoorbeeld door iets uit de kofferbak te tillen).         De meeste rugklachten gaan met rust over. In dit geval is een goede rugbrace ideaal voor een snelle genezing. Bij een lichte hernia kan men vaak door het gebruik van een goede rugbrace doorgaan met de werkzaamheden. In sommige gevallen is behandeling door een manueel therapeut noodzakelijk. Dekos levert de beste rugbrace (dubbele band!) voor de goedkoopste prijs in nederland
  • Een andere oorzaak voor een lage rug hernia is een slechte lichaamshouding. Dit komt bijna altijd voor tijdens langdurig staan en lopen. In zeer veel gevallen heeft dit te maken met een verkeerde stand van de voeten! Dat is vaak gerelateerd aan doorgezakte voeten (overpronatie) of platvoeten,( wanneer de voeten aan de binnenzijde bijna of helemaal op de grond staan). Deze verkeerde stand van de voeten wordt doorgegeven aan de knieen, heupen, bekken,rug en nek.  Hierdoor ontstaat er een bekkenscheefstand en wordt de rug overbelast.  Vaak is dit een van de belangrijkste factoren van het ontstaan van een hernia! (uitstraling in 1 of 2 benen of armen)