Acute lage rugklachten oftewel spit, lumbago of ischias

Acute lage rugklachten of spit ontstaan vaak tijdens een onverwachtse (ongecontroleerde) beweging waardoor er plotseling een verkramping (spasme) van de spieren in de lage rug ontstaat. Mensen ervaren dit vaak als dat “het erin schiet” met lage rugpijn en stijfheid als gevolg. Deze verkramping zorgt vaak voor een zeurende pijn met afwisselend scherpe steken. Dit kan soms gepaard gaan met uitstraling naar het been (meestal tot de knie). Dit noemen we dan ischias. Dekos heeft met een team van medische specialisten de Mega onderrugbrace ontwikkeld voor pijnverlichting bij spit, lumbago en Ischias. 

Lees verder 

Spit of lumbago is een vorm van lage rugpijn. Pijn in de lage rug komt veel voor. Maar liefst 85% van de bevolking zal tenminste één keer in het leven lage rugpijn krijgen. Problemen in de lage rug kunnen zich op verschillende manieren uiten. Veel mensen klagen over een zeurende pijn of een stijve rug, maar de pijn kan ook gevoeld worden als een zenuwpijn (bijv. uitstralend naar de benen). Een relatief onschuldige rugpijn met uitstraling in 1 been ( meestal tot de knie), noemen we Ischias. Wanneer  je weet dat je een zwakke rug hebt of wanneer het werk heel zwaar is, is het ideaal om gedurende deze momenten een rugband te gebruiken ter bescherming van de rug. (zoals een gewichtheffer zijn beschermende band gebruikt tijdens de omhoogdruk actie). Dekos heeft met een team van medische specialisten de Mega onderrugbrace ontwikkeld. 

Een plotselinge oorzaak van spit kan zijn:

  • Een verkeerde beweging of verdraaiing, zoals bijvoorbeeld met vegen of spitten, een buk-draaibeweging (bijvoorbeeld door iets uit de kofferbak te tillen).            De meeste rugklachten gaan met rust over. In dit geval is een goede rugbrace ideaal voor een snelle genezing. Vaak kan men door het gebruik van een goede rugbrace doorgaan met de werkzaamheden. In sommige gevallen is behandeling door een manueel therapeut noodzakelijk. Dekos levert de beste rugbrace (dubbele band!) voor de goedkoopste prijs in nederland
  • Een andere zeer belangrijke reden voor ploseling optredende spit is een slechte lichaamshouding, in combinatie met een verkeerde stand van de voeten. Een slechte lichaamshouding komt vaak voor tijdens langdurig staan en lopen. In zeer veel gevallen heeft dit te maken met een verkeerde stand van de voeten! Dat is vaak gerelateerd aan doorgezakte voeten (overpronatie) of platvoeten,( wanneer de voeten aan de binnenzijde bijna of helemaal op de grond staan).Deze slechte stand van de voeten wordt doorgegeven aan de knieen, heupen, rug en nek.  Hierdoor kan er een bekkenscheefstand ontstaan en worden tevens de rugspieren overbelast. Er ontstaat  pijn en vermoeidheid in de lage rug al dan niet met uitstraling in het been. (meestal ischias) Soms kan dit zelfs resulteren in een hernia! (uitstraling in 1 of 2 benen of armen)