Chronische of steeds terugkerende rugpijn met evt. uitstraling in een been

Chronische terugkerende lage rugpijn komt veel voor en heeft diverse oorzaken! Een verkeerde houding, (over)belasting, artrose oftewel slijtage, stress of een verkeerde beweging of verdraaiing. Een rugbrace om uw rug de nodige bescherming te geven of corrigerende zolen om uw houding te verbeteren zijn vaak zaken waar je niet in eerste instantie aandenkt maar die de absolute voorwaarden zijn voor een gezonde rug!. Zonder goede rugbescherming en zonder een goede ondersteuning onder de voeten kan men niet van rugpijn genezen!  

Lees verder 

Pijn in de lage rug komt veel voor. Maar liefst 85% van de bevolking zal tenminste één keer in het leven lage rugpijn krijgen.Je zou denken tijdens zwaar lichamelijk werk, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Problemen in de lage rug kunnen zich op verschillende manieren uiten. Veel mensen klagen over een zeurende pijn of een stijve rug, maar de pijn kan ook gevoeld worden als een zenuwpijn (bijv. uitstralend naar de benen). Een relatief onschuldige rugpijn met uitstraling in 1 been ( meestal tot de knie), noemen we Ischias. Echter wanneer de grote beenzenuw (ischiadicus) afgekneld wordt door een tussenwervel uitstulping noemen we dit een Hernia.  

Wanneer  je weet dat je een zwakke rug hebt of wanneer het werk heel zwaar is, is het ideaal om gedurende deze momenten een rugband te gebruiken ter bescherming van de rug. (zoals een gewichtheffer alleen zijn beschermende band gebruikt tijdens de omhoogdruk actie). Dekos heeft met een team van medische specialisten produkten ontwikkeld die van groot belang kunnen zijn bij de diverse soorten rugklachten. Afhankelijk van de oorzaak van de rugklachten zal  er een andere oplossing voor de rugpijn zijn.

Oorzaken van lage rugpijn of bekkenpijn zijn te verdelen in geleidelijke en plotseling oorzaken. Geleidelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Een verkeerde houding bij zitten (weinig beweging, zoals bv bij bureauwerk).
  • Een verkeerde houding bij staan, in combinatie met een verkeerde stand van de voeten.  
  • Verkeerde of eenzijdige (over)belasting (zoals een zware tas over één schouder of te zwaar tillen).
  • De natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek (ook wel artrose, slijtage).
  • Spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou, vocht enzovoort.

Een plotselinge oorzaak kan bijvoorbeeld zijn:

  • Een verkeerde beweging of verdraaiing, zoals bijvoorbeeld met vegen of spitten, een buk-draaibeweging (bijvoorbeeld door iets uit de kofferbak te tillen).               De meeste rugklachten gaan met rust over. In dit geval is een goede rugbrace ideaal voor een snelle genezing. Vaak kan men door het gebruik van een goede rugbrace doorgaan met de werkzaamheden. In sommige gevallen is behandeling door een manueel therapeut noodzakelijk. Dekos levert de beste rugbrace (dubbele band!) voor de goedkoopste prijs in nederland!

Een zeer belangrijke reden voor lage rugklachten, is een slechte lichaamshouding, in combinatie met een verkeerde stand van de voeten. Een slechte lichaamshouding komt vaak voor tijdens langdurig staan en lopen. In zeer veel gevallen heeft dit te maken met een verkeerde stand van de voeten! Dat is vaak gerelateerd aan doorgezakte voeten (overpronatie) of platvoeten,( wanneer de voeten aan de binnenzijde bijna of helemaal op de grond staan).Deze slechte stand van de voeten wordt doorgegeven aan de knieen, heupen, bekken, rug en nek.  Hierdoor worden de rugspieren overbelast en ontstaat er pijn en vermoeidheid in de lage rugspieren. Soms kan dit zelfs resulteren in een hernia! of in chronische terugkerende rugpijn, al dan niet met uitstraling in een been.


Oplossingen geselecteerd door onze therapeut

Bekijk in onderstaand overzicht welk product het beste bij uw situatie past.
Wilt u toch eerst ons advies, neem dan gerust contact op!