Last van scheenbeen Shin Splint tijdens wandelen

Heeft u tijdens het wandelen, m.n. tijdens de afzet of de landings (schok) fase last van uw scheenbeen of een stekende pijn aan de scheen? Deze klacht die optreedt, pijn aan de schenen, kan duiden op een Shin Splint. Het is belangrijk om shinsplint (botvliesontsteking niet te verwarren met een tibiaal stressfractuur, compartiment syndroom, spierscheur (ruptuur) of een peesontsteking (tendinitis). Een gerichte diagnose is belangrijk. Een van de activiteiten waarbij shin splint vaak voorkomt is wandelen. Andere sporten waar scheenbeen pijn ook vaak voorkomt zijn bijv: hardlopen, volleybal, voetbal, skiën of fietsen.

Pijn scheenbeen tijdens wandelen (scheenpijn)

Pijn aan het scheenbeen of zoals de oude benaming Mediaal Tibiaal Stress Syndroom, is een veelvoorkomende klacht die kan optreden bij bv.wandelen. Tijdens het wandelen kan er een overbelasting ontstaan aan de spieren. Door overbelasting als gevolg van wandelen kunnen er verklevingen of verhardingen (myogelosen) ontstaan en verstijven de spieren (hypertonie). Door de trek van de pees van de spier (meestal de Musculus tibiialis anterior of de Muscules tibialis posterior) op het bot, ontstaat er een vervelende pijn aan de schenen, die in het ergste geval Periostitis danwel de echte botvliesontsteking kan veroorzaken.

Na wandelen last van scheenbeen

Na het wandelen kunnen symptomen (als gevolg van overbelasting) voelbaar zijn als zwelling door vocht oftewel hydrops. Tevens is de binnenzijde van de scheen zeer drukgevoelig.(palpatie pijn) Meer algemene informatie over scheenbeenpijn (shinsplint) vindt u hier.

Shin Splint wandelen

Shinsplint (botvliesontsteking oftewel periostitis van het onderbeen) is een sportblessure die bijna altijd ontstaat door overbelasting en het dragen van verkeerde schoeisel met te weinig ondersteunende zolen. Dit kan onder andere komen door wandelen. Door een verkeerde voetenstand: overpronatie van de voet (teveel naar binnenzwikken van de voetboog), ontstaat er teveel trek op de binnenste scheenbeenspier die deze voetboog in stand moet houden tijdens het wandelen. Om het naar binnenzwikken van de voeten (pes plano valgus) en het opvangen van schokken tegen te gaan, zijn zolen met een goede ondersteuning, correctie en schokdempend voetbed onontbeerlijk. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen wanneer de klachten van pijn ter hoogte van het scheenbeen zich voordoen. Te lang wachten kan chronische pijnen veroorzaken met hele vervelende gevolgen zoals operatie.


Oplossingen geselecteerd door onze therapeut

Bekijk in onderstaand overzicht welk product het beste bij uw situatie past.
Wilt u toch eerst ons advies, neem dan gerust contact op!